Finále Svetového pohára v Tuttlingene, Nemecko

08.09.2019 17:11

Prvý septembrový víkend roku 2019 sa veľkými písmenami zapísal do histórie slovenského, ale aj svetového inline alpine. V mestečku Emmingen neďaleko Tuttlingenu sa 7.9. uskutočnili preteky nemeckého pohára a 8.9. finále Svetového pohára. Organizátori si pre pretekárov okrem náročnej trate, ktorá sa tiahla v zákrute, pripravili aj veľmi netradičnú rampu so sklonom až 46°. Na jednoduchosti pretekom nepridalo ani počasie, keď po takmer suchej sobote nasledovala upršaná nedeľa. Množstvo pretekárov malo s traťou problémy a smola sa nevyhla ani slovenskému tímu. Kvôli sobotnému pádu do nedeľného Svetového pohára nenastúpila Barbora Liptáková a Barbora Tichá. V sobotu sa s nemeckým asfaltom zblízka stretla aj Lenka Keselá, či Marek Noga, našťastie bez vážnejších následkov. Aj napriek ťažkým podmienkam sa už na sobotných pretekoch podarilo niektorým slovenským pretekárom získať pekné výsledky a to Šimonovi Liptákovi v kategórii juniorov tretie miesto a rovnaké umiestnenie v kategórii masters zaznamenal aj Dušan Ambros.

V nedeľu sa naplnila predpoveď počasia a pretekári sa zobudili do upršaného rána, pričom dážď neprestal počas celého dňa. Slovenský tím kvôli zraneniam nastúpil v okresanom zložení a do druhého kola sa podarilo dostať dokonca iba trom pretekárom, a to Lenke Keselej, Šimonovi Liptákovi a Dušanovi Ambrosovi. Aj napriek menšiemu početnému zastúpeniu malo však Slovensko výhliadky na výborné úspechy, keďže Lenka Keselá po prvom kole figurovala na fantastickom piatom mieste so stratou iba 25 stotín sekundy na striebornú priečku. V druhom kole pretekárov potrápil aj staviteľ trate, keďže s ohľadom na daždivé podmienky bola trať mimoriadne náročná. Ako prví sa na trať pustili muži a podobne ako mnoho kolegov, ani náš reprezentant Šimon Lipták preteky nedokončil. Do cieľa sa teda zo slovenských zástupcov v tejto kategórii dostal len Dušan Ambros na 24. mieste. Preteky, ako aj celá sezóna vyvrcholila druhým kolom kategórie žien, ktoré pre Lenku Keselú skončilo ako z najlepšieho sna. Aj napriek tomu, že v tejto kategórii žiadna z favoritiek nezaváhala a do cieľa prišlo zo 40 postupujúcich až 34 žien, naša reprezentantka zajazdila najlepší čas kola a posunula sa tak na neuveriteľnú druhú priečku! Keďže víťazkou sa stala Mona Sing z Nemecka a tretie miesto obsadila česká reprezentantka Gabriela Kudělásková, historicky prvýkrát stáli na stupňoch víťazov v ženskej kategórii tri pretekárky z troch rôznych krajín.

Tento úspech a bodový zisk 80 bodov Lenku Keselú katapultoval z priebežného 14. miesta na konečné 8. v celkovom hodnotení Svetového pohára, čo je doposiaľ najlepšie celkové umiestnenie v jej kariére. 

Výsledky finále Svetového pohára tu

Výsledky sobotných pretekov tu

Celkové výsledky Svetového pohára tu

Fotogaléria tu

Rozhovor Vojtecha Keselého v rádiu Šport tu a tu

Podcast v Rádiu Šport tu

Rozhovor Lenky Keselej v Rádiu Šport tu

Späť