Svetové hry v Barcelone, Španielsko

09.07.2019 19:51

Uplynulý týždeň sa v svetoznámej Barcelone konalo najväčšie podujatie tejto sezóny World Roller Games, čiže Svetové hry. Na jednom mieste sa stretli športovci v rýchlostnom korčulovaní, inline hokeji, krasokorčuľovaní, či zjazde na skateboarde a chýbať nemohol ani inline alpine. Na pretekoch, ktoré sú zároveň klasifikované ako Majstrovstvá sveta, sa stretlo 100 najlepších jazdcov až z 16 krajín. Organizátori si pre nich pripravili mimoriadne náročnú trať, s ktorou malo mnoho z nich problémy a preteky okrem množstva výpadkov postihlo aj niekoľko zranení.

Prvý deň bol venovaný najnovšej disciplíne kombinácia, ktorá spája jedno kolo slalomu a jedno kolo obrovského slalomu. Hneď v úvode tu Slovensko zaznamenalo významný úspech v podobe 7. miesta Lenky Keselej v kategórii ženy. Veľmi dobre obstál aj Šimon Lipták, ktorý skončil na 13. mieste, Dušan Ambros na 19. a Ema Nogová a Matúš Noga zhodne na 25. mieste.

Druhý deň preteky pokračovali obrovským slalomom, ktorý pre našich reprezentantov nedopadol úplne podľa predstáv. Do cieľa oboch kôl a rovnako aj do celkovej klasifikácie sa dostala iba Lenka Keselá, ktorá obsadila 14. miesto. 

Až dvoje rôzne preteky sa konali počas v poradí tretieho dňa, ktorým bol štvrtok. Pretekári deň začali tradičným slalomom, kde si slovenskí reprezentanti počínali výborne a ich výsledky predznamenali úspešnú poobednú tímovú súťaž. V kategórii žien si druhé umiestnenie v TOP10 pripísala Lenka Keselá 9. miestom. Medzi najlepších 20 pretekárok sa ešte prebojovala Ema Nogová, ktorá skončila 19. a na 24. mieste sa umiestnila Terézia Ančicová. V kategórii mužov sa za seba zaradili Dušan Ambros na 13. a Matúš Noga na 14. mieste. Po obednej prestávke si pretekári opäť obuli korčule a ukázali tímového ducha v súťaži družstiev s početnou účasťou až 9 tímov. Preteky plné zvratov a napätia nakoniec slovenský tím v zložení Lenka Keselá, Ema Nogová, Šimon Lipták a Dušan Ambros zvládol famózne a získal historicky prvú medailu v disciplíne inline alpine pre Slovensko. Umiestnením na treťom mieste a ziskom bronzovej medaily sa slalomári stali aj jedinými slovenskými držiteľmi medaily zo Svetových hier. Na týchto Svetových hrách si navyše v inline alpine cenné kovy rozdelili iba 4 štáty, a to najúspešnejšie Nemecko, ďalej Lotyšsko, Španielsko a Slovensko. 

Piatkové preteky v divácky atraktívnom paralelnom slalome uzavreli alpský program Svetových hier. Cez kvalifikáciu sa z 8 nasadených Slovákov medzi najlepších 32 dostali 5 zástupcovia. Lenka Keselá vypadla v osemfinále a v celkovej klasifikácii si pripísala 12. miesto. V šestnásťfinále vypadla Terézia Ančicová s konečným 21. miestom, Barbora Liptáková s 28., Šimon Lipták s 18. a Dušan Ambros s 27. miestom.

Výsledky kombinácie tu

Výsledky obrovského slalomu tu

Výsledky slalomu tu

Výsledky tímovej súťaže tu

Výsledky paralelného slalomu tu

Fotogaléria tu

 

 

 

Späť